Wij zijn gesloten op Hemelvaart (9 en 10 mei) en op Pinksteren 20 mei.

Starterpakket-Plus

Starterspakket Plus

Monteren en installeren

Voordat u gaat installeren is het van belang te kijken naar het Bluetooth bereik van het Starterspakket Plus. Het signaal kan maximaal 10m afleggen als het niet gehinderd wordt. Zodra de sensoren buiten de caravan of camper zitten (E-Gaslevel, E-Load, E-Pressure), is het belangrijk te kijken of het Starterspakket Plus op de juiste plaats in het voertuig gemonteerd is. 

Beste locatie

Het is van belang de juiste plaats in uw caravan of camper te vinden waar u uw Starterspakket Plus kunt installeren. Zo kunnen metalen voorwerpen als koelkast, magnetron, maar ook de caravan of camper zelf het Bluetooth signaal verstoren. Dit geldt voor het signaal dat van de sensoren naar het Starterspakket Plus verstuurd wordt, alsmede voor het signaal van het Starterspakket Plus naar de telefoon in de auto. Het Bluetooth signaal heeft over het algemeen een bereik van maximaal 10m.

Onderstaand plaatje geeft advies voor de beste locatie voor installatie van het systeem. Zo zorgt plaatsing hoog bovenin een caravan voor minder verstoringen richting de telefoon in de auto.

Aangezien ieder kampeervoertuig een andere lay-out heeft, is het soms een beetje zoeken wat de beste plek is. U kunt proberen of het bereik afdoende is wanneer het Starterspakket Plus in de buurt van de accu wordt gemonteerd. Is dat niet het geval, dan kan het kastje altijd op een andere plaats gemonteerd worden. U dient dan wel mogelijk de kabel te verlengen.

Spanningsbron

Het Starterspakket Plus moet aangesloten worden op een 12V spanningsbron:

Huisaccu:                      dit heeft onze voorkeur.
Andere accu:                bijvoorbeeld van mover of startaccu in een camper. Door de grote vraag naar stroom van overige aangesloten apparaten, kan het zijn dat er pieken ontstaan waardoor het Starterpakket Plus zichzelf uitschakelt en opnieuw opstart. Hierdoor wordt het signaal verstoord.
Omvormer:                   door kleine wisselingen in de spanning (ruis) die doorgegeven wordt, kan het zijn dat het systeem niet goed functioneert.
13-polige stekker:      door kleine wisselingen in de spanning (ruis) die doorgegeven wordt, kan het zijn dat het systeem niet goed functioneert.

Wij adviseren een zekering (een standaard autozekering van minimaal 1A of eventueel 2,5A) en een schakelaar in te bouwen. Hiermee beveiligt u het Starterspakket Plus en kunt u hem gemakkelijk aan en uitzetten indien dit nodig is.

In het doosje van het Starterspakket Plus zit een 1,5m kabel met een stekker. Deze kan verlengd worden met een AWG22 kabel (min. 0,8 mm2). Wanneer een afstand van meer dan 10 meter overbrugd moet worden, dan is een iets dikkere kabel raadzaam. U kunt ook een standaard huishoudkabel met 2 draden (0,75 m2) gebruiken. Deze zijn bij iedere bouwmarkt te verkrijgen. 

Toevoegen (koppelen) Starterspakket Plus

Om gebruik te kunnen maken van de sensoren van E-Trailer dient er altijd eerst een Starterspakket geactiveerd te worden in uw account. Dit kan een Basis of een Plus pakket zijn. Hieronder de stappen voor het koppelen van het Plus pakket:

 1. Download en installeer de E-Trailer app en maak een account aan. Kijk hier hoe u dit moet doen.
 2. Zorg dat het Starterspakket Plus aan staat (12V).
 3. Zorg dat er een goede internet en Bluetooth verbinding beschikbaar is om het Starterspakket Plus te kunnen toevoegen.
 4. Log in in de app met de gebruikersnaam en het wachtwoord.
 5. Klik rechts onderin het scherm op de ‘+‘.
 6. Scan de grijze QR-code kaart.
 7. Volg de stappen in de app, voor de activatie van de simkaart heeft u een abonnement nodig.
 8. Zodra het Starterspakket Plus toegevoegd is, dient als eerste gecontroleerd te worden of er nog updates uitgebracht zijn. Meer informatie vindt u op de pagina over Updaten. Sommige modules werken niet of niet goed als het Starterspakket Plus niet up-to-date is.
 9. Voeg daarna de gewenste modules toe aan het account. U kunt per product vinden hoe u dit precies doet.

Geïnstalleerd door uw dealer

Is uw systeem door uw dealer al geïnstalleerd en gekalibreerd, dan doet u het volgende om het systeem in uw account over te zetten:

 1. Download en installeer de E-Trailer app en maak een account aan. Kijk hier hoe u dit moet doen.
 2. Zorg dat Het Starterspakket Plus aan staat (12V).
 3. Zorg dat er een goede internet en Bluetooth verbinding beschikbaar is om het Starterpakket Plus te kunnen toevoegen.
 4. Zorg dat de locatie instellingen aan staan.
 5. Log in in de app met de gebruikersnaam en het wachtwoord.
 6. Klik rechts onderin het scherm op de ‘+‘.
 7. Scan de grijze QR-code kaart of enige andere QR-code kaart in uw systeem.
 8. Volg de stappen in de app, voor de activatie van de simkaart heeft u een Abonnement nodig.

Starterspakket Basis vervangen voor Plus

Wanneer u uw Starterspakket Basis wilt vervangen voor een Starterspakket Plus volgt u (of uw dealer) de volgende stappen:

 1. Verwijder het Starterspakket Basis. U kunt de kabel eventueel laten zitten. In veel gevallen past de stekker ook in het Starterspakket Plus. Bij oudere Basismodules is een verloopkabeltje nodig. Deze kan in onze webshop aangeschaft worden.
 2. Zorg dat Het Starterspakket Plus aan staat (12V).
 3. Zorg dat er een goede internet en Bluetooth verbinding beschikbaar is om het Starterpakket Plus te kunnen toevoegen.
 4. Zorg dat de locatie instellingen op uw telefoon aan staan.
 5. Log in in de app met de gebruikersnaam en het wachtwoord.
 6. Klik rechts onderin het scherm op de ‘+‘.
 7. Scan de grijze QR-code kaart van het Starterspakket Plus.
 8. Volg de stappen in de app, voor de activatie van de simkaart heeft u een Abonnement nodig.
 9. Zodra uw hoofdmodule geactiveerd is, dient u wel alle losse modules opnieuw te kalibreren. Meer informatie vindt u op de Overzetten pagina.

Er is iets met de QR-code

U kunt de QR-code niet scannen?

Het kan zijn, dat u de E-Trailer app nog niet gemachtigd heeft om gebruik te maken van de camera van de telefoon. Zet op uw telefoon deze machtiging aan.

U krijgt de melding QR-code ongeldig?

U heeft de QR-code gescand om uw product toe te voegen in de app en u krijgt een melding dat er iets mis is gegaan. Daar kunnen een paar redenen voor zijn:

 1. Bent u verbonden met het internet? Om uw module toe te voegen in de app, dient u verbonden te zijn met het internet
 2. U heeft uw QR-code mogelijk al gescand. Het Starterspakket Plus is dan reeds toegevoegd aan uw account. U kunt in het hoofdscherm zien dat het Starterspakket Plus al in uw systeem aanwezig is wanneer de module zichtbaar is.
 3. De QR-code is niet bekend in de database of gekoppeld aan een ander account. Volgt u dan de stappen zoals beschreven bij Starterspakket Plus kan niet gevonden worden.
 4. Heeft u uw systeem 2e hands gekocht, dan kan het zijn dat de module nog in het account van de vorige eigenaar staat. In dat geval neemt u contact op met ons.

Updaten software

Het is mogelijk dat u de software op het Starterspakket Plus moet bijwerken of dat uw app verouderd is. Kijk hoe u uw systeem bijwerkt op de pagina over Updaten.

Starterspakket Plus kan niet gevonden worden

Controleert u de volgende punten:

 • Is het Starterspakket Plus van stroom voorzien (geen breuk in kabels, schakelaar aan, zekeringen intact)? Controleer eventueel de kleur van het LED lampje op het Starterspakket Plus. Kijk hier hoe u dit doet.
 • Zorg dat er maximaal 10 meter afstand is tussen telefoon en het Starterpakket Plus.
 • Staan Bluetooth en GPS op de telefoon aan? 
  • Bij Android toestellen: heeft u de app toestemming gegeven om locatie te delen. Dit kunt u controleren bij de machtigingen van de app.
 • Bent u verbonden met internet (WiFi of 4 of 5G)? 
 • Op Android toestellen en sommige iPhones kan er een Bluetooth koppelverzoek in de achtergrond  weergegeven worden. Kijk bij meldingen en accepteer het koppelverzoek.
 • Zorg dat er geen andere telefoons via Bluetooth met dit Starterspakket Plus verbonden zijn.
 • Heeft u uw app overgezet van een oude naar een nieuwe telefoon, dan is het raadzaam de E-Trailer app in zijn geheel te verwijderen en opnieuw te installeren vanuit de Google Play of App Store.

Heeft u alles gecheckt en lukt het dan nog niet, de QR-code van het Starterspakket Plus is uniek en is gekoppeld met 1 systeem. Mogelijk past de QR-code niet bij het Starterspakket Plus. Doet u dan het volgende (dit werkt alleen met Android toestellen. iOS telefoons blokkeren deze functie):

 1. Zorg, dat u internet en Bluetooth heeft aan staan op uw telefoon.
 2. Zorg, dat het Starterspakket Plus stroom heeft. Er zit er een LED lampje naast het stekkertje. Als deze blauw knippert staat het Starterspakket Plus aan en is klaar om te verbinden.
  Let op: Het kan zijn dat de interne batterij van het Starterspakket Plus nog niet opgeladen is. De accu dient in dat geval minimaal 10,8V spanning te leveren om het Starterspakket Plus aan te kunnen zetten.
 3. Open de app en ga naar de Algemene instellingen.
 4. Scrol helemaal naar beneden tot u het E-Trailer logo ziet.
 5. Klik 5x op het logo. Dit zal langzaam beginnen te knipperen. Na enige tijd verschijnt er een pop-up met een MAC adres (XX:XX:XX:XX:XX:XX).
 6. Neemt u contact met ons op en geef dit MAC adres en uw gebruikersnaam in de E-Trailer app aan ons door. Stuurt u eventueel een screenshot van de pop-up.

Controle status LED

Elk Starterspakket Plus heeft een status LED. Deze zit naast de stroom aansluiting zoals afgebeeld op de afbeelding hier beneden.

LED Status indicatie

LED uit: Het systeem staat uit/heeft geen stroom.
LED rood/groen/blauw, en daarna blauw knipperen: Het systeem is opnieuw opgestart en klaar om te verbinden.
LED blauw knipperen: Het systeem is klaar om te verbinden.
LED blauw aan: Het systeem is mogelijk vastgelopen. Haal de stroom ervan af, wacht een paar seconden en start hem dan weer opnieuw op.
LED groen aan: Het systeem is verbonden.
LED groen knipperen: Het systeem is een update aan het installeren. NIET UITZETTEN!
LED groen snel knipperen: Het systeem heeft software fout. Neem contact op met E-Trailer.
LED rood: Het systeem heeft een software fout. Neem contact op met E-Trailer.
LED rood/blauw knipperen: Het systeem heeft een software fout. Neem contact op met E-Trailer.